• Donatiecampagne
  • Zooplus
  • Peak Sport
  • Pluto Sport
  • Duitse Brak

    Geschiedenis

    De Duitse Brak behoort tot de lopende jachthonden. In de 19e eeuw werd de rasstandaard voor de Duitse Brak opgesteld. De Duitse Brak in zijn huidige verschijningsvorm komt vooral veel voor in Olpe in het Sauerland en wordt gebruikt voor de jacht op haas, konijn, wild zwijn en edelhert.

    Uiterlijk

    De Duitse Brak is een lichtgebouwde 3-kleurige jachthond, die hoog op de benen staat, met sterke voeten en aaneengesloten tenen. De Duitse Brak heeft een gestrekt adellijk hoofd met een vleeskleurige vlinderneus: het kenmerk van de Duitse Brak. Er is slechts één kleurvariëteit, namelijk rood met zwart zadel en een witte afteke­ning zoals een doorlopende bles, witte snuit, borst, puntje van de staart en bij voorkeur een gesloten halsring. De staart wordt hangend of met een lichte boog omhoog gedragen. De schofthoogte varieert van 40-53 cm.

    Karakter en gedrag

    Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit type­rende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Het is belangrijk, dat baas en pup volkomen aan elkaar wennen en wederzijds vertrouwen opbouwen. Ook is het aan te bevelen een puppycursus te gaan volgen. Een Brak heeft veel lichaamsbeweging nodig. Dit kan een vrije wandeling zijn, of trainen met de hond. Als de hond de leeftijd van 1 jaar bereikt heeft kunt u ook met hem gaan fietsen. U kunt dan met een half uur tot drie kwartier volstaan. Laat de hond niet loslopen in de buurt van verkeer. Als hij een geur in zijn neus krijgt, vergeet hij alles om zich heen en let niet op auto’s. Blijf bij het wandelen nooit wachten, maar loop rustig door en fluit af en toe. U zult merken dat de hond later weer vlak bij u is. Bent u de hond kwijt, ga dan terug naar de plek waar hij u voor het laatst heeft gezien en wacht af. De Brak zal daar altijd terug komen, dat kan ook bij uw auto zijn. Komt hij terug, zelfs na enkele uren, straf de hond dan nooit. Terugkomen bij de baas moet altijd beloond worden.

    Werken met de Duitse Brak

    Een Duitse Brak is bij uitstek geschikt om mee te werken. Het is immers een jachthond in het bezit van een sterke jachtpassie. Deze jachtpassie begint zich te manifesteren op jonge leeftijd. Daarom is het belangrijk dat u van jongs af aan een goede band met uw hond opbouwt om vervolgens de hond door training goed onder appèl te krijgen. Daarna zou begonnen kunnen worden de Brak op te leiden tot jacht-gebruikshond. Ook als u zelf niet jaagt kunt u met de hond zweetsporen (zweet is bloed) gaan lopen. U kunt er van verzekerd zijn dat het werken met de Brak voor zowel u als voor de hond een uitermate plezierige bezigheid is. U leert op deze manier uw hond beter begrijpen.

    Bron: Nederlandse Brakkenclub (secretariaat@nederlandsebrakkenclub.nl)

    Links over de Duitse Brak:




    • Aru Game Lodges
    • Stichting Jachtopleidingen Nederland
    • Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
    • Big Game Hunting Afrika
    • Bushcraftshop.nl
    • Vereniging Het Ree
    • Waidmannsheil