Inloggen

Haas (jacht)

De haas, ook wel Europese haas genoemd om onderscheid te maken met andere hazensoorten, is een zoogdier, dat net als onder andere het konijn tot de orde der haasachtigen behoort. De haas komt algemeen voor op de open gras- en landbouwgebieden van Europa en aangrenzende delen van Azië.

Gewicht:
3,5 – 5 kg

Man:
Rammelaar

Vrouw:
Moer

Voorkomen:
Komt vrijwel overal in Nederland voor. Het haas is van oorsprong een steppenbewoner, maar bevolkt nu de "cultuursteppen" van het open agrarische landschap. Ook in open bossen en op heidevelden treffen we deze langeafstandsloper aan.

Bejagen/Beheren:
Bejagen van 15 oktober t/m 31 december.

Biotoop:
De haas geeft de voorkeur aan open terrein met dekking in de vorm van hoog gras onder omheiningen, ruige slootkanten en hagen met ondergroei.

Voortplanting:
Gemiddeld 11 jongen per jaar; 1 tot 3 à 4 jongen per worp.

Bron: Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN)
Meer weten? Volg de cursus Jacht & Faunabeheer bij SJN: www.jachtopleiding.com.

Links naar websites over hazen: