Inloggen

Houtduif (jacht)

De houtduif is de grootste en ook de meest voorkomende duif van Nederland. Hij komt in steden voor in tuinen en parken, maar ook in het buitengebied op akkers. Meestal zijn ze op de grond naar voedsel aan het zoeken of zitten ze in een boom luid te koeren. Bij het opvliegen maken ze nogal wat kabaal doordat de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar klappen.

Gewicht:
ca. 400 - 600 gram

Man:
Doffer

Vrouw:
Duivin

Voorkomen:
Komt behalve in het hoge noorden overal in Europa voor. Komt in Nederland voor als zowel standvogel als zwerver. In de winter trekt deze duif in grote getale vanuit het buitenland naar Nederland.

Bejagen/Beheren:
15 oktober t/m 31 januari; het gehele jaar te beheren.

Biotoop:
Kwam oorspronkelijk voor in bossen en bergwouden. Komt nu overal voor waar bomen en struiken zijn. Voor voedsel trekken ze ook naar vlakke terreinen.

Voortplanting:
Weersafhankelijk(van februari tot november) een duidelijke piek in mei-juni. In bomen en heggen maken ze een slordig nest van takjes (2 witte eieren). De jonge duiven worden gevoed met duivenmelk (mengsel van zaden met brei uit klieren in de krop van oude vogels).

Bron: Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN)
Meer weten? Volg de cursus Jacht & Faunabeheer bij SJN: www.jachtopleiding.com.

Links naar websites over houtduiven: