Inloggen

Moeflon (beheer)

De moeflon (Ovis orientalis) is het kleinste wilde schaap. De naam moeflon wordt soms ook per abuis gebruikt voor de argali (Ovis ammon), een verwante soort. Argali's zijn echter groter dan moeflons. Beide geslachten hebben hoorns. Hoe ouder het dier, hoe groter de horens. Ze krullen om achter de oren en kunnen 85 centimeter lang worden.

Gewicht:
ca. 30 kg

Man:
Ram

Vrouw:
Ooi

Voorkomen:
Afkomstig van Corsica en Sardinië, over Europa verspreid. Kröller zette ze in 1921 uit op de Hoge Veluwe (binnen in rasters).

Bejagen/Beheren:
Beheren volgens beheerplan (afschotvergunning).

Biotoop:
Heide, harde grassoorten, mossen, jonge dennen.

Voortplanting:
De bronsttijd loopt van eind oktober tot in december. Meestal vroeg in het voorjaar (soms al februari) zet het ooi één (zelden twee) lam.

Bron: Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN)
Meer weten? Volg de cursus Jacht & Faunabeheer bij SJN: www.jachtopleiding.com.

Links naar websites over moeflon: